Tibeti Mágia

Az akarat illúziója

2017. augusztus 10. - Nalanda

hipnozis.jpg

 Volt egy kísérlet, amiben az alanyokat hipnotizálták egy bizonyos tevékenység megtételére és hogy elfelejtsék, hogy szuggerálták őket. Másnap persze megtették amit sugalltak nekik. Ez eddig semmi érdekes, viszont mikor megkérdezték őket, hogy miért tette meg, akkor mindenki szépen meg tudta magyarázni.

 A legtöbb ember, meg tudja magyarázni mit miért tesz és az okokat saját magában látja, azaz saját magát helyezizi a cselekmények kiindulópontjába.

 A valóságban, pedig szó sincsen erről. Csak olyan dolgokat tudunk megtenni, amire lehetőségünk van. Ebből következik, amire nincsen lehetőségünk, azt nem tudjuk megtenni. Ennek kissé ellentmondani látszik, mikor néhány ember lehetetlennek tűnő dolgokat tesz, amikre mások nem lennének képesek. De ennek is csak az az oka, hogy nekik meg volt hozzá a képességük. Hogy csavarjak egyet a gondolatmeneten, a buddhizmus is tartja Galaxis útikalauz stopposoknak egyik tézisét, miszerint minden lehetséges, sőt már legalább egyszer meg is történt.

 Az akarat illúziója valójában a lehetőségek mágiája. Kezdve azzal, hogy valaki csak azért tud megtenni valamit, mert megszületett, folytatva azzal, hogy olyan korban és helyen él, ahol az a tett lehetséges, valamint meg van hozzá a fizikai, szellemi képessége, egészen azzal bezárólag, hogy valamiért meg akarja tenni, azaz van hozzá motivációja. Ezek mindegyike szükséges a cselekvéshez és mint látható a szabad akarat a legkevesebb részben van benne. Sőt, még tovább sarkítva a gondolatot, már a motiváció léte sem a saját akarat alkotása. A leggyakoribb mozgatórugó a saját kényelmünk, jólétünk, vágyaink kielégítése. De miért bizonyos dolgokra vágyunk, miért nem másokra? Vagy miért vágynak különböző emberek más és más dolgokra? Bizony a vágyaink sem a szabad akaratunk következményei, tehát a tetteink sem azok. 

 Nagyszerűen meg tudjuk magyarázni a tetteinket, de ugyanúgy esetlegesek és akaratunktól függetlenek, mintha hipnózis alatt tennénk meg azokat. Ez a hipnotikus káprázatvilág Buddha tanítása szerint egy fátyol csupán tisztán látó tudatunk előtt, 

manifal.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tibetimagia.blog.hu/api/trackback/id/tr2112732324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása