Tibeti Mágia

A két Karmapa, avagy három

2018. augusztus 12. - Nalanda

karmapa.jpg

A XVI. Karmapa

 A tibeti mágia legújabb csodája, hogy egyszerre két Karmapa is van a világon. Sőt egyes vélemények szerint három, ami nem is lenne baj, csak éppen senki sem fogadja el mindet Karmapának.

threekarmapas.jpg

A karmapák: Urgyen Trinli Dordzse, Trinli Táje Dordzse, Dava Szangpo Dordzse

 Röviden a karmapa megtestesülésekről. Ők Tibet első újra inkarnálódott lámái. A jelenlegi megtestesülése már a 17. a sorban. Tibet királyai voltak, hatalmukat egy mongol betörés döntötte meg, akik a Dalai lámát emelték trónra. Ezek után a vad keleti vidékekre szorultak vissza, hol a hírhedt khampa harcosok/banditák miatt nehéz lett volna utánuk nyúlni, de a központi kormányzat egyik fontos prioritása maradt a karmapák távol tartása a hatalomtól. Az előző, XVI. Karmapa a kínaiak jelentette fenyegetést korán megértve távozott Tibetből és India északi tartományában, Szikkimben épített új kolostort, helyileg Rumtekben. Szikkim is a kínai fenyegetettség miatt került Indiához, független államként működik saját kormánnyal.

 A XVI. Karmapa halála után a négy karma-kagyü vezető összefogott az utód megtalálásáért. A feladat rettentően lassan haladt. Amikor pedig pereskedés kezdődöttt közöttük, végleg megszakadt.  Elsőként Urgyen Trinlit emelték trónra a karma-kagyü vonal tibeti, kínai uralom alatt levő curpui kolostorában. A másodikként Táje Dordzsét delhiben koronázták meg pár évvel később. A szikkimi rumteki kolostorban levő kegytárgyak sorsa még bizonytalan, folyamatos a pereskedés értük, jelenleg katonai őrizet alatt vannak.

 A kérdés, hogy közülük melyik a valódi, voltaképpen felesleges, mert ezt mindenki önmaga dönti el. Lehetséges, hogy a látszat ellenére ez a felemás helyzet a legjobb, mert így megmarad a kínaiakkal való kapcsolat is és a nyugati terjeszkedés lehetősége is.

 Az egyikük, Urgyen Trinli mögött állnak a Tibethez kötődő lámák, köztük a négy karma-kagyü vonaltartó közül három is támogatta, valamint a Dalai Láma is elismerte hivatalosan. A Tibethez kötődésen értendő, hogy ezen lámáknak, kolostoraik, szerzeteseik, tanítványaik és támogatóik vannak Tibetben. Ők azok, akiknek fontos valamilyen mértékben kiegyezniük a kínaiakkal. Ebben az alkudozásban a különböző újjászületések, mint aduk szerepelnek. Egy vallásos ország kormányzásában komoly jelentősége van a vallási vezetőknek, még ha azt éppen az vallásellenes ateisták uralják is. Ennek a huzavonának az eredménye, hogy Urgyen Trinli Tibetben lett trónra emelve a Kínai Kommunista Párt támogatásával, majd később új alkupozíciót teremtve került külföldre. Ez a Dalai Lámának is jól jött, egyrészt részben a befolyása alá került egy renitens irányvonal, mely a többi vörös sapkás szekta képviselője is volt, másrészt újabb adu került a kezébe a kínaiakkal szemben. Annyira bejött a dolog, hogy Urgyen Trinli lett megnevezve, mint a Dalai Láma egyik leendő utódja, mivel a jelenlegi az utolsó a dalai lámák sorában. A felvételen a középső személy Ling rinpócse, a gelug irányvonal vezetőjének inkarnációja, jobbra Urgyen Trinli, őt mutatják többször is közelről.. 

  A másik Karmapa, Táje Dordzse az akkori régens, Samarpa támogatásával került trónra Delhiben, de ő egyedül nem lett volna ehhez elég erős, mellé álltak a butáni, nepáli, szikkimi származású lámák, akiket taszított a kínaiakkal való együttműködés és a politika előtérbe helyeződése, ezalatt értve még a száműzött Tibeti Kormány húzásait is. A végső lökést a szakadáshoz, egy nyugati láma, Ole Nydahl adta meg, aki szerintem még örült is, hogy ezzel kivonta a kagyü irányvonalat a kínaiak, az ázsiai politika, a Dalai láma és a tibeti etnikai sallangok befolyása alól és megvalósíthatta a tisztán csak Buddha tanaira és az azt évszázadokon át egymásnak hagyományozó buddhista mesterek átadási vonalára támaszkodó 'nyugati' buddhizmust. Róla is lesz még később szó egy posztban. Alább egy Mahakala megidéző pudzsa.

A harmadik karmapáról, Dava Szangpóról magyarul semmit sem találtam, de az ő létezése a legcsodálatosabb, hiszen már a megelőző karmapa életében megszületett. Az, hogy akkor a XVI. Karmapa miért nem ismerte fel még életében, örök rejtély marad. Azért egy videót csak találtam róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://tibetimagia.blog.hu/api/trackback/id/tr1812778440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása