Tibeti Mágia

Mágia és racionalitás

2017. augusztus 06. - Nalanda

cern.jpg

CERN Részecskegyorsító 

 A mágia létezésének egyetlen oka lehet csupán, mégpedig az, hogy a racionalitás nem létezik. Azaz, a racionalitás, vagy másként a dolgok valóságosként való tapasztalása csupán illúzió.

 A tapasztalás az érzékszerveinken keresztül történik, mint látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás. A tapasztalás adja a racionalitás élményét, a dolgok valóságként való azonosítását. Csakhogy, az összes érzékszervünk csupán illúziót kelt számunkra. 

 Amikor azt gondoljuk, valamit látunk, akkor nem a tárgyat magát látjuk, hanem csak az arról visszaverődő fénysugarakat. Sőt, még a fénysugarakat sem látjuk közvetlenül, mert előbb átmennek a lencseként funkcionáló szemünkön. De még ez után az agyunk rak belőle össze egy képet számunkra. Hogy a látás mennyire illuzórikus, jól mutatja, milyen könnyű becsapni, gondoljunk a mozi pergő filmkockáira, vagy a monitorunk képpontjaira! Ne felejtsük el azt sem, hogy a szemünk az az érzékszervünk, melyre a legjobban támaszkodunk!

 A látásról írtak után nem lesz annyira meglepő, mikor a hallás valótlansága kerül sorra. A hang valójában a levegő rezgésének dobhártyánkon át az agyba közvetítése. A látáshoz hasonlóan itt is közvetett kapcsolat van csak. Egyértelmű, hogy egy dolgot csak a hallás által racionálisan értelmezni reménytelen feladat.

 A szaglás bár az állatok számára rengeteg információt tartalmaz, szintén egy közvetett forrás. Konkrétan a szaglás tárgyához kapcsolódó, arról leszakadt molekulákat tudjuk értelmezni az orrhártyánk segítségével. Amennyiben nem kerül molekula az orrba, nem tudjuk értelmezni a jelenséget a szaglás útján.

 Az ízlelés eléggé hasonlít a szagláshoz, de már közvetlen fizikai kontaktusban kell lenni az adott dologgal. Ebben az esetben az ízlelő bimbók által érzékelt információból alakul ki értelmezés. Ez viszonylag kevés információval szolgál a megértéshez.

 A tapintás egy erős eszköz a megismeréshez, viszont szintén komoly korlátai vannak. Ezt magyarázza az a példázat, amikor vakok vizsgálnak egy elefántot és a kérdésre, hogy milyennek tapasztalják, mindegyikük más választ ad, attól függően, hogy az agyarát, az ormányát, a lábát, vagy a fülét fogják.

 Aki eddig hitt a racionalitásban, annak eljött az idő, hogy felülvizsgálja ezt az elgondolását! Be lehet látni, hogy érzékelésünk eszközei komoly korlátokkal rendelkeznek és általuk semmiképpen nem lehetséges a valóság felismerése.

 Ez a mágia létezésének magyarázata, hogy a racionalitás csak egy álom. Mikor a racionalitás megszűnik valóságként létezni, akkor lesz a mágiából racionalitás.  Így lesz érthető az az állítás, hogy a meditáció 'veszélyes' dolog, mert gyakorlásának következményeként, a gyakorló a  dolgokat valóság helyett illúzióként tapasztalja.

Rituálé a CERN kutatóintézet előtt felállított Síva szobornál

A bejegyzés trackback címe:

https://tibetimagia.blog.hu/api/trackback/id/tr5512724684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása