Tibeti Mágia

A lélekvándorlás

2017. augusztus 17. - Nalanda

universe.jpg

 Annak a bizonyítéka, hogy még az átlagon felüli műveltséggel rendelkezők is mennyire homályosak a buddhizmussal kapcsolatban, az a lélekvándorlás feltételezése a buddhizmusban. Itt nyilván arról van szó, hogy 'egykalap' alá veszik a hinduizmussal. Ennek egyik folyománya, hogy bármely Csenrézi szobrot Sívaként ismernek fel. 

 A lélekvándorlás egy nagyon izgalmas téma és nem csak nyugaton. Egy boolywoodi szuperprodukció készül manapság részben Budapesten, melyben szerelmesek téren és korszakokon átívelő romantikus történetét filmesítik meg. 

 Sokan szeretik magukat régen élt híres emberek újjászületésének felismerni, többen, mint ahány híres ember összesen élt. :) Viszont kevesebben szeretik azt mondani, hogy az előző tíz életemben cselédlány voltam, most meg munkanélküli bölcsész vagyok.  :D

 Komolyra fordítva a szót, a buddhizmusban nem létezik lélek, ami pedig nem létezik, az vándorolni sem tud. Erre mondanák sokan, de hiszen a dalai láma is újjászületik! No igen, róla azt mondják Csenrézi megtestesülése, de nem mint fizikai személy, hanem mint valaki, akinek a tudata megegyezik a bodhiszattva tudatával. Ez már egy olyan dolog, amit racionálisan is el lehet fogadni, azaz a dalai láma tudata, mely megegyezik Csenréziével úgy születhet újjá, hogy egy olyan szervezetet hoznak létre és tartanak fent, mely lehetővé teszi egy jövőbeni személynek, hogy a tibeti buddhista módszerekkel létrehozza magában Csenrézi tudatállapotát. 

 Oké, de a többség nem hoz létre egy szervezetet, hogy valaki olyanná váljon később valaki, mint amilyen ő maga volt. Ilyenkor az történik, hogy azok a szellemi energiák, vágyak, melyek motiválták, továbbra is megmaradnak és egy újabb születésben öltenek testet. Tehát nem a személyes én él tovább, hanem azok az energiák, melyek a személyes ént létrehozták. Ha elfogadjuk, hogy létezik szellemi energia, akkor arra alkalmazva az energiamegmaradás törvényét, megérthető, hogy nem vész el a halál által. Ha pedig nem vész el, akkor valamilyen formában tovább fog élni.

 Ez a magyarázat kissé logikusabb, mint a hinduizmus hitrendszere, hogy mindenféle állatként kell élnünk, aztán utoljára marhaként tengődjünk Indiában, vagy tejeljünk Hollandiában emberként való megszületésünk előtt.

csenrezi2.jpeg

 A bejegyzésben sokat emlegetett Csenrézi, avagy szanszkrit nyelven  Avalokitesvara bodhiszattva 

A bejegyzés trackback címe:

https://tibetimagia.blog.hu/api/trackback/id/tr112758230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása